מסלול המטופל

שלב

01

פניה למכון

יצירת הקשר עם מכון הקרנות זיו הינו פשוט וקל. לנוחיותך כל הדרכים:
טלפון 077-3631023  | פקס 077-3631022  או במייל Rachelf@ziv.gov.il

על מנת שנוכל לטפל בפנייתך במהירות וביעילות האפשרית יש לדאוג למסמכים הבאים: 

  • מכתב הפניה לטיפול קרינתי (אלא אם מדובר בבדיקת חוות דעת שניה של מטופלים אשר מעוניינים לשמוע על טיפול קרינתי כתחליף למה שהוצע להם על ידי רופאים ממקצועות אחרים).
  • מסמכים המסכמים את מהלך מחלתם
  • תשובות פתולוגיות מהביופסיה ומהניתוח
  • תוצאות בדיקות דם כלליות אחרונות ובדיקות מעבדה רלוונטיות לאורך זמן (הקשורות למהלך מחלתם, כדוגמת בדיקת PSA וסמני גידול אחרים)
  • דו"חות מהדמיות MRI, CT, PET CT. במקרה של סרטן שד יש גם להצטייד בתוצאות ממוגרפיה ו-US (סונר)
  • יש להצטייד בדיסקים המכילים הדמיות MRI, CT, PET CT וממוגרפיה

שלב

02

בדיקת רופא/ה

מזכירת המכון תקבע לך פגישה עם הרופא/ה. במהלך המפגש ישאלו שאלות רלוונטיות הקשורות למהלך המחלה, תערך בדיקה פיזית וחומרים ומסמכים רפואיים יבחנו.  

לאחר בחינת כל הפרטים, יוסברו האופציות הטיפוליות האפשריות, יתרונותיהם וחסרונותיהם. ההחלטה אינה חייבת להיות מיידית, אך לרוב חייבת להיות מהירה על מנת שנוכל לתת לך את הטיפול הטוב ביותר.

עיתים קרובות אנו מבקשים את בדיקות ההדמיה הקודמות, MRI, PETCT, על מנת לערוך הדמיית פיוזן (הדמיה משולבת) מדויקת ככל האפשר שנועדה לתת לך את הפתרון הקרינתי הטוב ביותר.

שלב

03

סימולציה

סימולציה מאפשר לנו לתכנן את הטיפול באופן מדויק ביותר ולהמעיט ככל הניתן את הקרינה. בשלב זה יערך צילום CT בתנוחת הטיפול בשילוב עם קיבועים שילוו את אותך לאורך כל סדרת ההקרנות. הסימולציה מהווה צעד ראשון בתהליך תכנון טיפול קרינתי.
בחלק מהמקרים הסימולציה נעשית עם הזרקת חומר ניגוד. במידה ויהיה צורך בחומרי ניגוד, נבקשך להגיע בצום של לפחות שלוש שעות.
במקרה של הקרנת אברי בטן ואגן, נבקשך לבלוע חומר הצובע מעיים. לשם כך יש להגיע שעה לפני הסימולציה.

בסוף תהליך הסימולציה, הרנטגנאים יסמנו מספר נקודות קעקוע זעירות על פני העור. נקודות אלו יאפשרו למכשירים המשוכללים לזהות במדויק את זויות הקרינה שתוכננו וכך  תנוחת השכיבה בעת ההקרנה תהיה זהה לזמן הסימולציה.

שלב

04

תכנון הטיפול הקרינתי
לאחר הסימולציה

קרינה היא מדע מדויק ולכן לאחר סיום הסימולציה ימפה הרופא את האיברים אותם יש להקרין ואת האיברים הצמודים עליהם יש להזהר בעת מתן הקרינה. מיפוי מדויק יערך באמצעות כל המידע הרפואי הקודם ותוצאות הסימולציה.
בשלב זה התכנית הכוללת מנות קרינה מדויקות וחשיפה לאיברים סמוכים, מועברת אל הפיזיקאי. 

הפיזיקאי מתכנן את התפלגות מנות הקרינה, בוחר את שיטת ההקרנה האופטימלית (זוויות וכיווני קרינה, ויסות מנות קרינה וכו'). מזין את כל הנתונים לאלגוריתם תכנון מנות קרינה במחשב. התוצאה התקבלת היא תוכנית המבטאת מפת פיזורי מנות אשר מוצגת לרופא לאישור הסופי.

יש פעמים בהן סיבות שונות מצריכות מספר תכניות המוגשות לרופא לבחירה. (גודל הגידול, סמיכות איברים רגישים לקרינה, מבנה אנטומי יחודי של החולה וכד').

שלב

05

הדרכת אחות ומעקבים
סיעודיים ורפואיים

האחות האחראית במכון ההקרנות תלווה אותך לאורך כל הדרך במתן הדרכה על אופן ההתנהלות וההתמודדות עם הטיפול הקרינתי ותופעות הלוואי אפשריות. הדרכה זו לרוב תתבצע בימים הראשונים של הטיפול. במכון ההקרנות זיו, עומד לשרותך גם שירות עבודה סוציאלית, תזונה תומכת ופסיכולוגית.

שלב

06

טיפול הקרינה

לרוב הטיפול הקרינתי ניתן חמש פעמים בשבוע, מיום א' עד ה'.

עם כניסתך לחדר הטיפול הרנטגנאים יכוונו את שכיבתך בו באותה תנוחה בה היית בסימולציה ורק אז ירכיבו את הקיבועים באם ישנם. חדר הטיפול מחובר לעמדת פיקוח חיצונית, הרנטגנאים רואים אותך לאורך כל הזמן, יכולים לסייע  ולתקשר איתך באמצעות המיקרופון שנמצא בחדר.

הטיפול עצמו אינו מורגש. בזמן השכיבה בתוך המכשיר, ניתן לראות כי מכשיר הקרינה מסתובב סביב הגוף ונשמע זמזום

שלב

07

סיום סבב הטיפולים

בסיום הטיפול הקרינתי תוזמן לפגישה עם הרופא לסיכום הטיפול והמלצות להמשך מעקב